Újfajta választás jöhet Gödön is 2026-ban

Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke benyújtotta beszámolóját a június 9-ei választásokról.

Ebben az NVI elnöke ismételten felhívja az Országgyűlés figyelmét arra, hogy a választópolgárok száma Pest vármegye hét egyéni választókerületében több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot a szavazás napján, ezért – az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény alapján, legkésőbb 2024 végéig – a választókerületi beosztás módosítására van szükség. A jelentése ide kattintva érhető el.

Csökkentés

Az látszik, hogy az elmúlt évek tendenciái alapján Somogy vármegyében várható, hogy a választópolgárok számának eltérése az országos átlagtól a közeljövőben meghaladja a mínusz 20 százalékot, így ebben a vármegyében megfontolandó az országgyűlési egyéni választókerületek helyzetének rendezése, praktikusan csökkentése. Másutt is kellene, de például Tolna vármegyében, a jelentés szerint, ez, a jelenlegi 3 országgyűlési egyéni választókerület számának csökkentésével, egyelőre nem teljesíthetőek a jogszabályi követelmények alapján, ugyanis ahhoz a kötelezően figyelembe veendő 2022-es választópolgárszám túl magas.

Ami fontos, hogy Budapesten – ahol jelentős lakosság- és választópolgárszám csökkenés figyelhető meg – az egyéni választókerületek számát 18-ról 16-ra csökkenteni.

Növelés

A demográfiai jelenségről már írtunk már a Helló Gödön. A lényege, hogy Pest megyében 2-3 új körzetre lenne szükség mert nőtt az agglomerációban élők száma.

A jelenlegi 5-ös választókerületet, ahová Göd is tartozik, csökkenteni kellene.

A dokumentum szerint “indokolt” Pest vármegyében az országgyűlési egyéni választókerületek számát 12-ről 14-re megemelni.

Így alakulhatna át Pest megye

Egy korábbi, nem állami elképzelés szerint Budakeszi és Szentendre központú kerületek közé egy pilisvörösvári kerület kialakításával, míg Veresegyház központtal Isaszeg és a környékbeli, ötezer fő alatti települések egybeterelésével kialakítható a legalacsonyabb népességszámú, de az utóbbi időszak legdinamikusabb népességnövekedésű kerülete. Ez azzal is járna, hogy például Gödöllő kapna egy sokkal tömörebb és a fővároshoz közelebb elhelyezkedő kerületet, de ez nem már nem lenne új, csak egységesebb.

A többinél is lehetnének kisebb korrekciók, hogy azok közelítsék az átlagot, magyarán minden választókerületben ugyanannyit érjen egy szavazat.