Mitől finom a tokaji? Péntek este remek kóstoló érkezik Gödre

A Gödi Művház Borklubja egy exkluzív kóstolóestre invitálja a borkedvelőket, amelyen a neves Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji borvidékének esszenciáját mutatják be.

A hat tételből álló kóstolósor „pezsgőtől az aszúig” vezeti végig a résztvevőket a pincészet elegáns kínálatán.

A Tokaji borok csúcspontja

A kóstolóest fénypontja és egyben különlegessége a sor végén várható: a Béres Tokaj 2017-es 6 puttonyos aszúja. Ez a csúcsbor különösen figyelemre méltó, mivel a 2025-ös Decanter World Wine Awards versenyen 97 ponttal platinaérmet nyert, ezzel az idei év legmagasabbra értékelt aszújaként ismerték el.

A hat tételes borsor a friss hárslevelű pezsgőtől egészen a tokaji borok csúcspontjáig, a 6 puttonyos aszúig tartó utazást ígér.

Interjú a borkultúra jegyében

A borkóstolót Erdődi Péter Levente, Béres-Tokaj kereskedelmi képviselője tartja, tőle kértünk interjút a borfogyasztási szokások változásáról.

Ha tokaji, akkor aszú, de tényleg, vagy változnak a fogyasztási szokások?

Változik, különösen az utóbbi 5 évben. Főleg az emberek ízlése és a borfogyasztáshoz való hozzáállása. Mi itt a Béres-Tokajnál érzékeljük, és követjük ezt. Nem véletlen, hogy a kóstolón is lesz pezsgő, majd a különböző árnyalatú borokon át jutunk el az aszúhoz.

Szentségtörés az alkoholmentes bor?

Látjuk mi is ezt az irányt, de ilyet sem Gödön, sem a közeljövőben nem tervezünk.

Azért utalt rá, hogy önök is megújulnak ahogy változnak a szokások, ha jól érzékelem, akkor az illatos, könnyebb borokat keresik az ember.

Valóban a “nagyalkoholos” borok visszaszorulnak, ahogy a testes nedűk is. Éppen ezért mi inkább a technológiákban bízunk, amikor bort készítünk.

Érzékelhető, hogy egymásnak feszülnek a markáns egészséghívők és a borkultúra képviselői. Van kompromisszum?

Mi hiszünk abban, hogy már relatív fiatal korban, tehát 18 év után el kell kezdeni megismertetni az emberekkel, hogy a mértékletes borfogyasztás és az ahhoz kapcsolódó társadalmi események a kultúra részei. Ennek ma már komoly hagyománya van, és mielőtt félreértenék, a kulturált és minőségi borfogyasztásról beszélek.

Időpont, jelentkezés, belépő

A korlátozott férőhelyek miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

  • Részvételi díj: 6.990 Ft/fő
  • Regisztráció: ottleszek@godimuvhaz.hu

A rendezvényre 2025. november 21-én, 18.30 órai kezdettel kerül sor a Kincsem Udvarházban (2131 Göd, Kincsem Park).