Ma este eldől a magyar válogatott sorsa, jelentősen csökkentek az esélyek

Miután Anglia csak döntetlent játszott Szlovéniával jelentősen csökkentek a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutási esélyei az Európa-bajnokságon. Ma azonban minden eldől, hiszen zárul a csoportkör. Ezek kellenének a továbbjutáshoz.

A magyarok három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel állnak, és legalább két harmadik helyezettet kell megelőzniük a pontszámukkal, vagy azonos pontszám esetén a gólkülönbségükkel.

Ezeket a meccseket érdemes követni

Az F jelű négyesben még előfordulhat, hogy kettő vagy egy ponttal végez a harmadik helyezett. Ehhez az kell, hogy az újonc grúzok ne nyerjenek a csoportgyőztes portugálok, míg a csehek a törökök ellen. A magyarok jobb gólkülönbségükkel úgy is megelőzhetik a harmadik helyezettet, ha a csehek győznének, de legalább háromgólos különbséggel, miközben a grúzok legfeljebb döntetlent érnének el, mert így a törökök három ponttal, de mínusz négyes gólkülönbséggel szorulnának a magyar nemzeti együttes mögé a harmadik helyezettek tabelláján.

Itt is van még esély, de nagyon kacifántos eredmények kellenének

Az E csoportban a magyar csapat 16 közé kerülésének egyetlen reális forgatókönyve az, ha Románia felülmúlja Szlovákiát, Belgium pedig legalább két góllal veri Ukrajnát, mert így Ukrajna mínusz négyes gólkülönbséggel végezne harmadikként a jobb egymás elleni eredményével megelőzve az amúgy jobb gólkülönbséggel rendelkező Szlovákiát.

másik három kedvező, de valószínűtlen forgatókönyv, hogy Szlovákia négy góllal kikap, miközben Ukrajna felülmúlja Belgiumot, vagy Belgium öttel alulmarad, miközben Románia is kikap, illetve Románia legalább ötgólos vereséget szenved, miközben Ukrajna is pont nélkül marad.

Az E csoport utolsó két meccse 18 órakor, míg F hátralévő két találkozója 21 órakor kezdődik – írja az MTI.

Százalékok

Telex megjegyzi, hétfő este, a B csoport zárófordulója után, amikor a horvátok döntetlent játszottak az olaszok ellen, az UEFA honlapja még 92 százalékra adta Magyarország továbbjutását, ez az előny azonban kedd estére először 87 százalékra, majd egy újabb számítás szerint már csak 60 százalékra csökkent.

A nyolcaddöntős szereplésért küzdelemben lévő csapatok közül az UEFA szerint a legesélyesebb Törökország (90,50%), a további sorrend: Belgium (86,72%), Románia (83,28%), Magyarország (60,18), Szlovákia (82,11%), Ukrajna (44,77) Csehország (37,02%), Georgia (15,41%).

A nyolcaddöntő teljes mezőnye várhatóan szerda este 23 órára alakul ki. Ha Magyarország továbbjut, akkor Portugáliával csap majd össze július 1-jén, 21 órától Frankfurtban.

Fotó: MTI/Illyés Tibor.