Hajnali időjárásjelentés, folyamatosan emelkedik a Duna, komoly árvíz jön

Ahogy azt korábban már jeleztük, egy ciklon érte el Magyarországot. Hajnalban megérkezett az ország közepére is, 9 óra előtt elkezdett esni Gödön is.

A hajnali időjárás-jelentés szerint ma csak estefelé szűnik a csapadék. A döntően északias szelet élénk, időnként erős lökések kísérhetik.

A leghidegebb percekben 13, 14, holnap délután 18 fok körüli értéket mérhetünk.

Ciklon örvénylik majd a hétvégén, sőt még a jövő hét legelején is a Kárpát-medence felett. Szombaton még csak kisebb eső fordulhat elő napközben, de estétől egyre többfelé ismét kiadós csapadék valószínű, amely csak vasárnap délutántól, estétől kezd el átmenetileg szűnni, de még hétfőn is többfelé eshet.

A hétvégére jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a jövő hét elején azonban néhány fokot melegedhet az idő.

Ami a Dunát illeti kedden lezárhatják a budapesti rakpartokat, mert az előrejelzések szerint 660 centi közelébe emelkedhet a vízszint. A modelleket azonban naponta frissítik, tehát lehet, hogy még magasabb lesz a víz. A péntek délelőtt adtok jövő szerdára már 777 centis vízszintet jósolnak, ami közelíti a harmadfokú készöltséget.

Ami Gödöt illeti, itt is nagyon magas lesz a Duna, de várhatóan a 2013-as szintet nem éri el. Akkor kellett komolyabban, azaz munkagépekkel és homozsákokkal védekezni. Igaz akkor Budapestnél 900 centi felett volt a vízállás. Ide kattintva nézheti meg a vízügy napi frissítését.

Címlapunkon a 2013-as, nagy árvíz látható egy budapesti utcában.