Fordulat a zajvédőfal ügyében a Samsungnál

Megkapta az engedélyt a Samsung gyárnál épülő zajvédő fal. A munkások ma is dolgoztak. Megnéztük a helyszínt.

A Hello Göd információja szerint van engedélye a Samsung gyárnál épülő zajvédő falnak. Napokkal ezelőtt kapták meg. Ezt nem az önkormányzat, hanem a Kormányhivatal írhatta alá, hiszen hozzá nyújtották be az engedélykérelmet.

Átlátszó, lesz rajta kapu, a házak közelében hatékonyabb védelmet nyújt – röviden így lehetne összefoglalni, hogy milyen zajvédő fal épül.

A fal egyébként tavaly kampánytéma is volt, pár napja kezdték el építeni. Megnéztük, mit mondjunk, impozáns látvány. Hétfőn is dolgoztak a munkások. Jelenleg még csak a hatalmas betonoszlopok látszódnak.

Közéjük kerül majd az átlátszó zajvédő fal. Egyébként a főépítész szakmai javaslata alapján lesz ilyen. Nem utolsó sorban azért, hogy látszódjon a játszótér.

Miért ott, önkormányzati területen?

Az akusztikai mérések azt mutatják, hogy az ilyen falak a védendő otthon, az adott ház közelében jobban kifejtik hatásukat, mintha a gyárnál épült volna.

Kapu lesz rajta?

Igen, lesz rajta kapu, kettő is, azaz a mögötte lévő játszótérre egyszerűen el lehet majd jutni. Amúgy két lépcsőben építik. Apropó játszótér, marad a helyén, jelenleg nincs szó róla, hogy arrébb költöztetnék.

Van rá engedély?

Erre ma érkezett válasz, ahogy cikkünk elején jeleztük, azaz már van. Korábban a Samsung is ezt állította. A városháza hivatalosan is érdeklődött erről. Amúgy a Kormányhivatal írta elő a zajvédő fal létesítését. Az érthetőség kedvéért, bár a terület az önkormányzat tulajdonában van, az engedélyt, a benyújtott dokumentumok alapján, a hatóság adhatja ki. Szakszavakkal: az építési engedélyezési eljárást ők folytatják le.

Ki építi?

A Samsung, tehát ennek nincs költségvetési kihatása a városra nézve.

Információnk szerint az önkormányzat vezetése – ennek az ügynek kapcsán is – nem nézi jó szemmel, hogy a Samsung az irányába megfogalmazott városi kérdésekre gyakran nem válaszol, ha mégis megteszik, akkor lassan és olyan körülményesen fogalmazva, hogy az simán félreérthető. Úgy tartják, hogy ez tiszteletlenség a gödiekkel szemben.