Az ételkészítés iránti alázat – a gödi Lecsókirály nyilatkozott lapunknak

Hatalmas sikerrel zárta a szezont Prónai István és csapata, miután elhozták az aranyérmet a balatonkenesei Országos Lecsófesztivál főzőversenyéről. A hétvégi III. Gödi Lecsófesztiválon is ott lesznek. Megfőzik az ország lecsóját.

A Lecsófesztiválra augusztus utolsó hétvégéjén, augusztus 30-án került sor Balatonkenesén, a Széchenyi parkban. A versenyen 14 csapat indult, a gödi csapatnak a tavalyi bronzérem után idén a győzelem volt a célja.

Prónai István a Hello Gödnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a siker kulcsa az ízek harmóniája és a gondosan kiválasztott alapanyagok voltak. “A zsűri döntése elsősorban az ízvilágnak, az alapanyagok megfelelő mennyiségének és a főzési időnek a megválasztásán, valamint a tálalt étel vizuális élményén alapult” – magyarázta a friss Lecsókirály. Kiemelte továbbá, hogy a zsűri nemcsak a lecsót, hanem a hozzá tálalt, csapattársuk által sütött sült hagymás kenyeret is értékelték, akárcsak a főzőhely rendezettségét és a csapat egységes öltözékét.

A zsűriben olyan neves séfek foglaltak helyet, mint Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke, valamint Süli János, a Hotel Marina-Port kreatív séfje. Mindketten nagy gonddal kóstolták az ételeket, és méltatták a gödi csapat lecsójában a fűszerek érzékeny használatát, a só megfontolt adagolását, valamint az ízek harmóniáját és összeérését. “Ezek összegzése vezetett a szakmai elismeréssel járó győzelmünkhöz” – mondta Prónai.

A sikernek azonban van egy titkos összetevője is, ami a csapatban rejtőzött. Prónai szerint a győzelem a “teljesen összeszokott és elkötelezett kitartó csapatmunka” eredménye, amely “a kölcsönös baráti szereteten és tiszteleten” alapul, akár csak a Dumas testőreinél: “Egy mindenkiért, mindenki egyért”. A csapat titkos receptjét azonban nem árulta el, csak annyit, hogy benne van “az ételkészítés iránti alázat”. A csapat kizárólag gödi vállalkozásoktól vásárolt alapanyagokkal dolgozott.

Mást is főzne

Prónai István a jövőre nézve is optimista, szeretnének más ételek főzésével is megmérettetni magukat, mivel a magyar konyha számtalan lehetőséget rejt magában. A győztes csapat végül köszönetet mondott a balatonkenesei vendéglátásért és a szervezők munkájáért, külön kiemelve a versenytársak barátságos, családi légkörét. “Nem is igazán verseny, hanem egy nagy családi banzáj volt. Minden percét élveztük” – zárta szavait Prónai.

Gödön is ott lesznek

Ahogy arról a Hello Gödön már beszámoltunk, szombaton tartják a III. Gödi Lecsófesztivált. Erre külön rákérdeztünk Prónai Istvánnál. Azt mondta: nem indulunk a lll.lecsófőző fesztiválon,

viszont főzünk egy óriási adag 2025-ös ország lecsóját.

Becsületkasszás lesz, és a bevételt felajánlják valkiknek, amit az eredményhirdetéskor, délután 4 órakor mondanak majd meg.