Aranyérem a cél Balatonkenesén a gödi lecsómesternek

Gödről induló csapat is készül az augusztus 30-ai balatonkenesei Országos Lecsófesztiválra, ahol idén már az aranyérem a cél. Prónai István és hatfős csapata tavaly bronzérmet szerzett, idén viszont mindent megtesznek a győzelemért.

A Hello Gödnek adott exkluzív nyilatkozatukból kiderült, hogy a siker érdekében új, de titkos recepttel készülnek a versenyre. Annyit azonban elárultak, hogy a felhasznált alapanyagok minőségére kiemelt figyelmet fordítanak: kizárólag gödi, biominőségű zöldségek kerülnek a bográcsba. A húskészítmények terén sem spórolnak a különlegességekkel: szarvaskolbász, mangalica szalonna és házi készítésű debreceni gazdagítja majd az ételt.

Prónai István elmondása szerint a felkészülés folyamatos: havonta legalább egyszer főz lecsót otthon, ahol a családja a legszigorúbb kritikus. Minden főzésből jut egy adag egy ismerősnek is, aki szintén véleményezi az elkészült remekművet.

Bár a tavalyi bronzérem nagyszerű eredmény volt, a csapat úgy érzi, a gázzsámolyon való főzés hátrányt jelentett.

Idén ezért fatüzelésű kályhán készítik a lecsót,

remélve, hogy így megkapja az étel a hiányzó füstös ízt, ami a tökéletességhez elengedhetetlen. Prónai szerint a fejlődés nem rajtuk múlik, sokkal inkább azon, hogy megtalálják a zsűri ízvilágát.

2024-ben bronzérem

Tavaly, a bronzérem megszerzése után Prónai István mesélt a Hello Gödnek arról, hogyan sikerült a 34 csapat közül a dobogóra kerülniük. A zsűri értékelése szerint a lecsójuk hagyományos összetétele szerencsésen párosult a szakács egyéniségével.

Ami a lecsó ízvilágát illeti, a bronzérmes lecsómester kiemelte, hogy a zsűri számára a paprika állaga volt a fő szempont: fontos volt, hogy ne főjön túl, de ne is maradjon nyers. Emellett a zsiradék megfelelő arányát is értékelték. A kulináris élményen túl a külsőségek is sokat nyomtak a latban: a zsűri értékelte a csapat egyenruháját, a bemutatkozó beszédet, sőt, még a csapattárs által sütött kenyeret is.

Erős mezőny és a tálalás művészete

Prónai István szerint a tavalyi verseny mezőnye rendkívül erős volt, ráadásul sok helyi csapat is indult, akik a „felköthetjük a gatyát” érzést keltették bennük – különösen egy olyan szakács esetében, aki a verseny 20 éves történetéből már 14-szer részt vett. A tálalás is kulcsszerepet játszott, ahol a „kevesebb néha több” elve érvényesült.

Mindenesetre a cél egyértelmű: az aranyérem megszerzése. Ha ez idén nem sikerülne, akkor sincs baj – majd jövőre megpróbálják újra.