A fermentálás jó az elhízás ellen, pénteken mindent megtudhat róla

Átadták a "Fermentálj a hosszú életért!" receptverseny 2025-ös díjait. Az ünnepségen beszélt Horváth Szilárd is. A gödi Búzaszem iskola alapítójaként kiemelte, hogy a hagyományokhoz, így a fermentáláshoz való visszatérést is példamutatónak tartja.

A nyertes pályázók átvehették a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége rendhagyó receptversenyének díjait.

A kreatív receptek felülmúlták a zsűri várakozását, idei pályázók Budapestről, Kunbaracsról, Szentendréről, Tatabányáról, Mezőkovácsházáról, Győrből, Miskolcról és még sok-sok vidéki városból küldték be receptjeiket, a hazai gasztrokultúrát floridai receptek is színesítik, hiszen onnan is érkeztek ötletes variációk.

Jelentkezők között akadt háziasszony, újságíró, dietetikus, táplálkozáskutató, egészségfejlesztő-, de ügyvéd is. Többen öngyógyításképpen- gyomor és bélpanaszaik enyhítéséért kezdtek el fermentálni- ma gyártanak és forgalmaznak is fermentált ételeket.

A három dobogós

  • Román Krisztina rétes kovászolt lilakáposztával,
  • Dr. Kazsimérszki Alida fermentált céklalében marinált tojás, lila édesburgonya salátával,
  • Soós Viktória újhagymás & gombás selyemkrém, növényi krémsajtból

készített ételt.

Kiváló helyezést értek el: Fassang Noémi, Péterfia Éva, Veér Károly, Erdélyi Krisztina, Fajkuczius Melinda, Marton Melinda és Szekeres Lajosné – írta a társaság a közleményéban.

Ami még Gödöt illeti: a hétvégén a fermentálásról tartanak foglalkozást a József Attila Művelődési Házban.