Van egy remek pék Gödön – interjú a díjnyertes Skultéti Zitával

A gödi Skultéti Zita, aki a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum diákja nemzetközi elismerésben részesült a szakmák olimpiáján, a 2024-es WorldSkills Lyon versenyen, ahol kiválósági érmet szerzett.

A fiatal gödi pékkel a verseny után interjú készült, amelyet a nemzetitehetsegprogram.hu-n lehetett olvasni.

Skultéti Zita az interjúban beszél arról, milyen kihívásokkal nézett szembe a felkészülés során, mit jelent számára a verseny, és hogyan tekint előre a jövőre.

“A napok gyorsan és jó hangulatban teltek, még mindig hihetetlen, hogy milyen gyorsan elrepült az ott töltött idő. A verseny során rengeteg nyitott, pozitív személyiséggel találkoztam, akiknek a segítőkészsége és barátságossága sokat jelentett számomra. Ez a támogató közeg lehetővé tette, hogy felszabadultan, önbizalommal telve versenyezhessek. Mindennap valami újabb élménnyel gazdagodtam: a biofarm látogatása, a franciák rendkívül meleg fogadtatása, maga a verseny kihívásai, a világ különböző tájairól érkező fantasztikus emberek társasága, és a záróceremónia megható pillanatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezek az emlékek örökre elkísérjenek.” – fogalmazta meg emlékeit a fiatal hölgy.

Szó esett az interjúban arról is, hogy a versenyen több mint 20 ország legjobb fiatal pékjei versenyeztek és ez komoly kihívás volt számára.

Erről azt mondta, hogy “ez volt a legjobb verseny, amin valaha részt vettem. Bár a résztvevők ellenfelek voltak, mégis gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és barátságos, támogató légkör alakult ki. A műhelyvezetők és szakértők rendkívül figyelmesek voltak, mindig azonnal segítettek, ha valamiben elakadtunk vagy kérdésünk volt. A franciák különösen kitettek magukért a szervezésben – a legmodernebb gépekkel és anyagokkal dolgozhattunk, amelyeket a verseny után iskoláknak adományoztak.

A legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy a leendő munkahelyemet úgy válasszam ki, ahol ilyen pozitív, támogató közösségben tudok majd dolgozni.

Meglepett, hogy egy versenyen ilyen összetartó és vidám légkör alakulhat ki, és ez arra inspirált, hogy ezt a szemléletet vigyem majd tovább”.

Természetesen szó esett az elhivatottságról is. Itt is egy versenypéldát hozott a gödi lány. Arról beszélt, hogy mindig eltett egy félbevágott croissant a polcára, hogy emlékeztessem magát, hányszor gyakorolta el egy-egy munkát, és lássa, mennyit fejlődött közben. “Az is elengedhetetlen, hogy minden nap motiváltan kelj fel, és szeresd, amit csinálsz. Találd meg minden napban azt a pillanatot, amiért érdemes volt felkelni, és ami örömet ad a munkában. A legvégén pedig a legfontosabb: szeresd a szakmád, mert ha szívvel-lélekkel végzed, az eredmények sem maradnak el.” – tette még hozzá.

Fotó: WorldSkills Hungary.