Remek hangszerekhez jut a Búzaszem iskola, azonnal megkapják a gyerekek

A Búzaszem iskola alapítványa „A Búzaszem népzenei közösségépítő programja 2024” című pályázati programjára 3,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Hello Göd a hír hallatán érdeklődött az iskolánál, hogy mire tudják fordítani ezt a 3,4 millió forintot. A A Búzaszem Alapítvány elnöke tájékoztatta lapunkat.

Eszerint “a Búzaszem Alapítvány az elmúlt évek gyakorlatához kapcsolódva az idei tanévben is meghirdeti hangszeres népzenei tehetséggondozó programját.”

A program támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium által működtetett Csoóri Sándor Alap.

A 2017 óta működő program kezdetétől minden évben, így idén is a kétszáznál több pályázóból álló mezőnyből kiemelkedve a Búzaszem Alapítvány kapta az egyik legtöbb támogatást zeneoktatás kategóriában.

A támogatás elnyerése idén is lehetőséget ad arra, hogy folytassuk az előző évek népzenei tehetséggondozó mesterkurzusait, a népi hangszerek beszerzését és a tanév végi nyári népzenei tábort – írta Mokos Béla.

A támogatásból vásárolt, egyéni használatra átadott hangszerek az otthoni gyakorlást segítik.

Igyekszünk mindenkinek hangszert adni a kezébe. Az általunk beszerzett egyedi készítésű dudák, kobzok, citerák és tekerők azokban a hangszerkészítő műhelyekben készülnek, ahol a profi népzenészek is vásárolnak. Idén tovább gyarapítjuk citeráink, dudáink és kobzaink számát – adott további hátteret az alapítvány elnöke.

Kiemelt céljuk, hogy népzenei mesterkurzusaik tanulói mestereik nélkül is képesek legyenek önálló táncházi muzsikálásra. A Búzaszem táncházai évente több alkalmat is kínálnak a közös zenélésre. Ezek közül is különösen és talán az országban egyedülálló módon, az évente két alkalommal megrendezett varacskos röfögés táncházak teremtenek kiváló lehetőséget a közös táncházi muzsikálásra. Ezeken az iskolától kapott hangszereket használják.

Kurzusok

Mokos Béla még írt a kurzusaikról is. Tájékoztatása szerint a mesterkurzusaik kiscsoportos zenei foglalkozások, ahol a hasonló képességű tanulók együtt zenélnek. A hangszeres csoport tagjai közösséget alkotva segítik egymás tanulását. Az évadban minden résztvevőtől lelkes részvételt, a csoportot erősítő odaszánást várunk.

Népzenei mesterkurzusaik résztvevői 10-18 éves fiatalok, akik többségében a Búzaszem Iskola jelenlegi tanulói, kisebb részben elballagott tanulóink vagy az iskolai közösségen kívülről érkező fiatalok.

Idén citera, hegedű, koboz, duda és furulya mesterkurzusokat hirdetnek.

A foglalkozásokat vezető mestertanárok öt alkalommal, októbertől márciusig egy-egy szombati napon várják a kurzusra meghívott tanulókat a Búzaszem Iskola épületében.

A foglalkozásokat hegedűn Kálna Natália, kobzon Kollár-Apró Anna, citerán Juhász Kitti, dudán Bese Botond, furulyán Mokos Csongor vezeti.