Nagy átadó volt a szomszédban, sok gödi diák és család is örülhet neki

Augusztus 31-én átadták a hét, összesen 30.000 négyzetméter hasznos területű épületből álló, mintegy 123 ezer négyzetméteren megvalósult Dunakeszi Diáknegyedet. A szombat délelőtti átadón Lázár János építésügyi miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Dr. Tuzson Benceországgyűlési képviselő is részt vett.

A 13 hektárnyi területen az Incorso Design tervei alapján felépített Dunakeszi Diáknegyed az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése volt a Pest vármegyei városban. A 2022 márciusában elrajtolt projektben az alábbi épületek jöttek létre:

  • a IV. Béla Gimnázium 20 tanteremmel;
  • a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 26 tanteremmel és hozzá kapcsolódó tanműhelyekkel;
  • a gimnáziumi és technikumi szárnyakhoz kapcsolódó egy-egy tornacsarnok együttesen 2500 négyzetméter alapterülettel, multifunkcionális kialakítással;
  • a 450 fő ültetését és kiszolgálását biztosító közös konyha és étkező;
  • valamint a közel 5000 négyzetméteres uszodaépület úszóversenyek, illetve vízilabda mérkőzések megrendezésére alkalmas kialakítással.

A két iskolaépület nettó alapterülete 26 569 négyzetméter – írja a magyarepitok.hu.

Mindkét iskolához épült egy-egy 1185 négyzetméteres küzdőterű, három részre osztható tornacsarnok, egy-egy kisebb féltornaterem, illetve gyógytestnevelési terem is. A gimnázium tornaterméhez kapcsolódik egy 265 fős lelátó is.

A két középiskola közötti részben helyezkedik el az 1784 négyzetméteres konyha és étterem, amely 450 főt tud befogadni

Az olimpiai bajnok vízilabdázóról, Dömötör Zoltánról elnevezett sportuszodában a földszinten található az előcsarnokon keresztül megközelíthető uszodatér egy 25×33 méteres úszómedencével.

Mindezek mellett az iskolaudvarokon két gumiburkolatú sportpályát is építettek a két középiskolához. Ezek háromsoros lelátóval 160 méter hosszú futókörrel, 60 méteres síkfutásra alkalmas futópályákkal, valamint hármasugró és távolugró pályákkal jöttek létre.

A projekt részeként egy 15 ezer négyzetméteren elhelyezkedő véderdőt is telepítettek a komplexum mellé, amely elválasztja az intézményt a város kertvárosi lakóövezetétől. Az uszoda előtt nagyobb zöldfelületekkel tagolt közpark létesült, amelyet bárki igénybe vehet.

Megközelítés

A beszámoló szerint az épületegyüttes autóval három irányból is megközelíthető, a bejáratánál pedig új körforgalom épült – erről a Hello Gödön már beszámoltunk. Ide kapcsolódva a legfontosabb fejlesztés az északi irányban megépített bekötőút: ez a komplexumtól közvetlenül elvezeti a forgalmat a 2019-ben átadott 2113-as bekötő útra, amely Göd déli határából indulva köti össze a 2-es főutat az M2-es gyorsforgalmi úttal.

A komplexum ugyanakkor tömegközlekedéssel is elérhető: ehhez kapcsolódva buszmegálló és várakozóhelyek létesültek.

A projektben létrehoztak egy 300 férőhelyes parkolót és kerékpártárolókat is.