Megjött a hivatalos vízügyi prognózis a Dunára, ennek a fele sem tréfa

A Duna vízgyűjtőjén eddig lehullott és a hétvégén még várható jelentős mennyiségű csapadék miatt árhullámokra számíthatunk a hazai vízfolyások nagy részén - írja a vízügy.

Pénteken 8 órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, munkaerő és eszközök átcsoportosítását. Amennyiben az önkormányzatok kérik, nekik is műszaki segítséget nyújtunk a helyi védekezéshez – írják közleményükben.

Egy érkező mediterrán ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő (osztrák, cseh, szlovák, magyar, német) melyik része kap újabb (akár rendkívüli mennyiségű) esőt. Ennek várható mértéke tehát folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz,

több helyütt akár 50-215 mm is hullhat.

A hazai szempontból érintett vízgyűjtők – nyugatról keletre haladva – jelenleg a Duna (a Traun, az Enns, a Morva és a Vág) mellett a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál I. fok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

Budapesten az alsó rakpartok szintjét a jövő hét első felében érheti el a Duna vízszintje.

A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolnunk. Ugyanakkor arról, hogy mikor és hol hullik le, már minden újabb prognózis mást mutat, vagyis az előrejelzés bizonytalanságára ismét szeretnénk felhívni a figyelmet!

Ahogy ezt már pénteken reggel megírtuk a hivatalos becslés szerint jövő szerdán akár 777 centis is lehet a Duna vízállás Budapestnél, miközben ma reggel 205 centit mértek. Ez már a III. fokú készültség közelében van.