Ismét lesz szúnyoggyérítés Gödön

Pótnapot is meghirdettek. Összegyűjtöttük, hogy mi szól a szúnyoggyérítés mellett és ellene, és milyen praktikák léteznek a csípőszúnyogok ellen.

A védekezés időpontja: 2024. július 4-én, azaz csütörtökön, napnyugta utáni órákban – áll a város honlapján.

Szúnyogügyben másutt is rémes a helyzet. Nagy István agrárminiszter levélben fordult segítségért Sallai Péterhez, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjéhez – írja kisalfold.hu. A hatóság elfogadta a kérést és lesz légi gyérítés is.

Budafokon is hasonlót fogalmaztak meg, ott Karsay Ferenc polgármester nyílt levélet írt az emberek nevében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékeseihez, “s lakossági segélykiáltások százai alapján aláírásgyűjtésbe is kezdtek“.

Környezetvédők ezt egyébként különösen veszélyesnek tartják más rovarok számára. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt írja róla, hogy a “légi permetezés esetén a vízszintes irányban mozgó mérgező köd akár 40 percig is a területen lebeghet és teljesen átöblíti a térséget, így a növényzetben megbúvó, tehát az éppen nem repülő rovarokra is hat. A levelek fonákán is ható melegködös gyérítés kapcsán egy MTA vizsgálat kimutatta, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya 0,1% (azaz minden ezredik rovar) volt csak.” – olvasható az Infostarton.

Az othhonokesmegoldasok.hu oldalon arról olvashat, hogy mik vonzzák a kertben a szúnyogakat.

  • állóvíz
  • magas fű és bozótok
  • komposztáló ládák
  • virágzó növények
  • kerti bútorok
  • világítás

 A hazipatika.com-nak Soltész Zoltán biológus arról beszélt, hogy a magyar jogszabályok szerint ugyanakkor csak olyan repellens hatású készítményeket lehet forgalomba hozni a boltokban is, amelyek hatékonyságát és biztonságosságát tesztek igazolták

  • Dietil-toluamid (más néven: DEET)
  • Pikaridin:
  • Etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535)
  • Citriodiol

Azt írják még, hogy a készítmények többféle kiszerelésben és formában (gél, krém, hajtógázas vagy pumpás aeroszol) is elérhetők, a szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva is távol tarthatják tőlünk a szúnyogokat. Léteznek emellett különböző füstölő rudak és spirálok is, amelyek típustól függően az izzás ideje alatt, 5-10 óráig riaszthatják el a szúnyogokat. A forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, mégis sokhelyütt árusított „szúnyogriasztó karkötők” hatékonysága nem igazolt, így ezekben nem érdemes bízni.

Fotónk illusztráció, de küldj szúnyogos fényképet!