“Ilyen kedvező felújítási program nem lesz még egy” – interjú Juhász Attilával

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás. Egy-egy család 7 millió forintból gazdálkodhat majd. A kérdés, hogy miképpen juthatunk hozzá ehhez a pénzhez. Erről kérdeztük Juhász Attilát, a gödi Piramis Építőház Kft. ügyvezetőjét.

2024 július 1-től startol az új, államilag támogatott otthonfelújítási program, ahol a 90-es évek előtt épült épületek energetikai korszerűsítéséhez. Egymillió Ft önerő mellé akár 6 millió Ft-os állami támogatást lehet kapni, amelynek egy része (2,5 – 3,5 millió Ft között) vissza nem térítendő támogatásból, egy másik része kamatmentes hitelből áll. A gödi Újház, Piramis Építőház Kft-nél elindult egy teljeskörű pályázati tanácsadói program, ahol segítenek az embereknek eligazodni a pályázat útvesztőjében. Erről kérdeztük Juhász Attilát a társaság tulajdonos ügyvezetőjét.

Egyértelmű-e, hogy milyen házakkal lehet pályázni, az világos, hogy 1990 előttiekkel, de mi van, ha az azóta valamilyen felújításon már átesett?

A végleges pályázati felhívás erre lehetőséget ad, tehát nem akadálya felújítás, de még a bővítés sem. Ez nyilván nagyon sok embernek jó hír, mert a legtöbb kérdést ezzel kapcsolatban kaptuk.

Az összeg 1+6 millió forint, megúszható a dolog kedvezményes hitel nélkül, önerőből és vissza nem térítendő támogatásból?

A hitel kötelező eleme a támogatásnak, tehát, ha a munkák összköltsége nem éri el a 7 millió forintot, akkor mindhárom elem (önrész, vissza nem térítendő támogatás, hitel) arányosan csökkentendő. De a hitel ne riasszon el senki, ez egy nagyon kedvezményes konstrukció, nincs kamat, nem kell jelzáloggal terhelni az épületet, így nem kell közjegyző sem, és bármikor díjmentesen előtörleszthető. Mivel kamat nem terheli a hitelt, így azt gondoljuk hogy a jellemzően 15-25 ezer forint körüli fix havi törlesztő részlet önmagában abból is kigazdálkodható, amit meg fogunk takarítani a későbbirezsiszámlákon.

Egy mezei halandó meg tud írni egy pályázatot?

Egyértelműen azt gondolom, hogy nem. A feladat nagyon összetett, sok a szükséges beadandó dokumentum, ráadásul össze kell hangolni az energetikus, az építőipari kivitelező, az építőanyag-kereskedő munkáját hangolni, amely egy banki hitelfolyamattal is kiegészül, és mindezek mellett számos egyéb bonyolult feltételnek is meg kell felelni. Azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy az átlagemberhez képest jobban képben vagyok ebben a témában, én magam sem mernék belevágni egyedül ebbe a folyamatba, egészen biztosan én is egy pályázatíróhoz, vagy tanácsadóhoz fordulnék, leginkább az ezen a területen feketeöves saját munkatársaimhoz.

Az is bizonyítja, hogy mekkora az érdeklődés, hogy több mint 2300 ember beregisztrált már a tanácsadói szolgáltatásunkra.

Vészesen fogynak a szabad időpontjaink, azt javasoljuk, hogy érdemes gyorsan jelentkezni.

Milyen konstrukcióban kínálják ezt a szolgáltatást?

Azt gondolom, hogy egy nagyon jó konstrukciót sikerült kidolgozni, hiszen a szolgáltatásnak a díja 20-80 ezer forint mozog, attól függően, hogy melyik szolgáltatási csomagunkat veszi igénybe az ügyfél. Az kiinduló pont, hogy regisztráljon az érdeklődő a www.piramisepitohaz.hu oldalon. Ezután tanácsadóink fel fogják venni az ügyféllel a kapcsolatot, és végig kísérik a pályázati folyamaton. Ami azt gondolom, hogy egyedi a szolgáltatásunkban, hogy a tanácsadói díj, teljes egészében levásárolható a cégünknél, amennyiben az építkezéshez szükséges építőanyagot nálunk szerzik be, ebben az esetben tulajdonképpen ingyen adjuk ezt a szolgáltatást.

Mi kell egy jó pályázathoz, magyarán mivel kell rendelkezzen a háztulajdonos, még egyszerűbben “mit vigyen magával”?

A feltételeket érdemes elolvasni a weboldalunkon. De a választ nem kikerülve, hogy csak az alapvető elvárásokat említsem: igazolni kell, hogy az épület 1991 előtt épült (ha ez nem lehetséges, akkor az energetikai szakértő mond erről véleményt), kellenek jövedelemigazolások, energetikai terv, amely bemutatja, hogyan lesz meg a 30 százalékos primer energia megtakarítás, valamint kellenek beszerzési és kivitelezési ajánlatok, szerződések, és számos egyéb dokumentum, amely a hiteligényléshez elengedhetetlen.

Önöknél hétfőn volt egy lakossági fórum, mik a tapasztalatok, az érdeklődők hány százaléka lehet esélyes eredményes pályázatra?

Valóban az elmúlt napokban két teltházas lakossági fórumot tartottunk a támogatással kapcsolatban, ahol egy a bank által delegált MFB pontos szakértő, energetikus és pályázatíró kollégánk is részt vett. A program ingyenes volt, így valószínű, hogy ennek köszönhetően mindkét alkalommal 1-2 nap alatt betelt a 70 fős gödi konferenciatermünk, tehát láthatóan nagy az érdeklődés a támogatás iránt.

Úgy látjuk, hogy az ott felmerült rengeteg kérdés 95 százalékára tudtunk válaszolni, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a résztvevőktől az esemény után. Ezeken a fórumokon azt láttuk, hogy akik eljöttek, azoknak nagy része megfelel a feltételeknek, és képes is lesz rá, hogy végig vigye a pályázatot, számunkra ez okozza a legnagyobb örömet, hogy segíthetünk, a vállalati küldetésünk is az hogy az emberek gondtalan otthon teremtését támogassuk! Emiatt jó eséllyel meg fogjuk ismételni ezt a programot, mert sokan helyhiány miatt lemaradtak róla.

Július 1.-től benyújtható a pályázat, aki nem reggel 8-kor pályázik, annak mondjuk július 4-én már nem sok esélye van?

Azért ennyire nem vészes a helyzet. A pályázati folyamat mindenkinek bonyolult, ezért arra számítunk, hogy nem fog kimerülni a keret az első napokban.

Az is valószínű azonban, hogy 2-3 hónapnál nem fog tovább tartani a keret.

Talán részletkérdés, de ha valakinek van egy öreg kazánja, annak elegendő lehet kicserélni azt, vagy azért szigetelést, nyílászárót, stb. hozzá kell tenni. Pl. duplaüveg triplává alakítása “játszik”?

A kazáncseréről szóló hitelszerződést kell megkötni december végéig, maga a munka később is elvégezhető. Viszont a kazáncsere és a hőszivattyú telepítés önmagában nem támogatható, kell mellé valamilyen más energia megtakarítást eredményező munka is, például homlokzat vagy tető szigetelés. Arra is számítunk, hogy a meglévő jellemzően 2 rétegű nyílászárókat is sokan ki fogják cserélni, és az nyilván már nem kérdés, hogy az energetika megköveteli a korszerű 3 rétegű szerkezeteket, ha másért nem akkor az épület 30 százalékot meghaladó kötelező energetikai korszerűsítése miatt.

Sokan félnek a 30%-os energiahatékonyság-növeléstől, mi alapján nézik ezt, ki dönti el, hogy megvan-e a kívánt spórolás? Gondolom a gázszámla nem elég.

Nincs mitől félni, régi felújítatlan épületeken a 30 százalékot könnyű elérni. A gázszámla ebben az esetben nem mérvadó. A felkért energetikusnak kell készítenie egy olyan felmérést és tervet, ami megmutatja az eredeti állapotot, az elérendő állapotot, és bemutatja, hogy a kettő közötti különbség legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményez. Ebben tehát nincs kockázat, feltéve, hogy a pályázó maradéktalanul elvégzi az energetikus által javasolt munkákat. Fontos, hogy az energetikai tanácsadó munkadíja is elszámolható a pályázat keretében. Ami fontos, hogy a szolgáltatásunk igénybevétele esetén, természetesen mi is tudunk ajánlani olyan energetikus szakembert, aki ebben segíteni fog tudni.

Napelem, vagy hőszivattyú is része lehet a pályázatnak?

A napelem telepítés, bekötés nem energia megtakarítás, hanem új energiaforrás, ezért nem támogatható. A hőszivattyú telepítés végül bekerült a támogatható munkák közé, de csak más energiamegtakarítást eredményező munkákkal együtt végezhető, önmagában nem támogatható.

Tapasztalata szerint mire lesz elég ez a 7 millió forint, ilyen állami akcióknál a kivitelezők, kereskedők ceruzája vastagabban szokott fogni?

Nyilván azt figyelembe kell venni, hogy minden épület más és más, és egyedi ajánlatként kell kezelni minden projektet, nehéz általánosítani. Egy átlagos 80-90 m2-es „kádárkocka” esetében azt gondoljuk, hogy ebből a keretösszegből meg lehet oldani a homlokzati hőszigetelést, a nyílászáró cserét, valamint akár a födém szigetelését is.

Az építőanyagok esetében nem számítunk érdemi áremelkedésre.

Nagy a piaci verseny, és a van elég hazai építőanyag, ráadásul a munkálatok 2-2,5 évre szétterülnek. A kivitelezőknél már keletkezhetnek szűk keresztmetszetek, ott egy 10-20 százalékos áremelkedés elképzelhető.

Végül egy becslés, Gödön hány ház jöhet szóba, magyarán hány házat otthont volna érdemes
felújítani?

Mivel a hazai lakásállomány közel fele 1990 előtt épült, azt gondoljuk, hogy Gödön sem más a helyzet. A főváros közelsége miatt egyértelműen fejlettebb a településünk az országos átlagnál, más régiókhoz képest több az új épület, és sok olyan is van, ami ugyan régen épült, de olyan minőségben újították fel, hogy a 30 százalékos energiamegtakarítást már nehezen lenne elérhető. Megítélésem szerint nagyságrendileg 1500 olyan ingatlan van Gödön, amely megfelelne a feltételrendszernek. Én arra bíztatok mindenkit, hogy érdemes belevágni, mert ilyen kedvező feltételekkel a nem számítunk hasonló kedvező feltételű felújítási programra.