Így fürdőzhetünk Húsvétkor, de van, amire nagyon kell figyeljenek a nyugdíjasok

Közzétették a gödi termálfürdő ünnepi nyitvatartását. Nagypénteken is tudunk fürdőzni. A szakemberek azonban egy dologra figyelmeztetnek.

A TESZ közlése szerint a termálfürdő nyitvatartása. Mindez azért érdekes, mert négynapos ünnepünk lesz, és március 29-e, nagypéntek is munkaszüneti napnak számít.

  • március 29. péntek: megszokott rend szerint 07.00 – 19.00 óráig
  • március 30. szombat: megszokott rend szerint 08.00 – 20.00 óráig
  • március 31. vasárnap: megszokott rend szerint 08.00 – 20.00 óráig
  • április 1. hétfő: ZÁRVA

Hogyan fürdőzzünk?

Minden gyógyvizes medencénél ki van írja az “ajánlott fürdési idő”, de az emberek gyakran nem törődnek a fokozatosság elvével – írja a termalonline.hu.

A szaklap arra hívja fel a figyelmet, hogy általában az ajánlott fürdési idő 20-30 perc szokott lenni Ez azonban nem azt jelenti, hogy miután eltelt egy 30 perces fürdőzés, aznap többet ne lehetne újra belemenni a vízbe.

Félórás, órás szüneteket tartva vissza lehet térni a gyógyvizes medencébe.

Azt is fontosnak tartják kiemelni, hogy a szakorvosok szerint a gyógyvíz hatása teljes mértékben érvényesül az ajánlott fürdési idő alatt; a „túlórázás” már nem növeli hatékonyságát. Sőt, hosszabb bent tartózkodás megterheli a szervezetet. A meleg víz hatására kitágulnak az erek, ami bizonyos esetekben olyan jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet, hogy a kijövetelkor akár el is ájulhatunk. Ez különösebb az idősekkel fordulhat elő.

Forró vizű medence

A forró vizű medence nem mindenkinek ajánlott. Nem biztos, hogy a legmelegebb medencével járunk a legjobban. Amennyiben van lehetőségünk választani a különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencék közül, akkor érdemes a közepes hőmérsékletűt, a 34-36 Celsius-fokosat használni. Idősebbek és/vagy krónikus betegséggel küzdők esetében fontos, hogy csak akkor válasszák az ennél melegebb vizű medencéket, ha az orvos kifejezetten ajánlja számukra.