Göd olimpikonjai, Pongrácz Bence szombaton újra tatamira léphet

Gödnek eddig négy olimpikonja volt. Eddig összesen hat érmet szereztek. 2024-ban csatlakozott a dzsúdós Pongrácz Bence és a paralimpikon Szöllősi István.

Vasárnap a cselgáncsozók csapatversenyében küzdhet ismét Göd 2024-es olimpikonja Párizsban. Pongrácz Bence egyéniben egy remek győzelemmel mutatkozott be, de aztán az olimpiai bajnok japán Abe Hifumi megállította. A gödi születésű versenyző jelenleg a VS Dunakeszi sportolója.

A nagy előd

Göd első olimpikonja az a Kóczán Mór, aki dobóatléta volt, és 1912-ben szerzett gerelyhajításban olimpiai bronzérmet. Városunkba a II. világháború után települt át a Csallóközből, lelkészként szolgált, de aktívan részt vett a sportéletben is. Róla nevezték el Göd sportdíját is.

Polgármester

A legsikeresebb gödi olimpiai sportember a jelenlegi polgármester. Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok és van még egy ezüstérme is. 2000-ben és 2004-ben szerezte a legfényesebb medálokat, majd 2012-ben ezüstérmes lett a kajak négyesben.

Csapattárs

Az utóbbi hajóban vele volt a szintén Gödön élő Kulifai Tamás, neki tehát egy olimpiai ezüstérme van. Fontos, hogy ő is a Gödi SE-ben ismerkedett meg a sportággal.

Párizs

12 év kihagyás után most Pongrácz Bencéért szoríthatunk. Ő dzsúdózik, és Párizsban eddig egy győzelmet aratott, ami számára fontos teljesítmény volt. Szombaton újra versenyezhet, akkor rendezik a csapatversenyeket. Reggel 9 óra előtt mérkőzik Magyarország Olaszországgal.

Paralimpikon

Fontos, hogy Gödnek idén van egy paralimpikon versenyzője. Szöllősi István (egy váci klubban sportol), aki súlylökésben léphet majd a dobókörbe Párizsban, a paralimpián.