“Évről-évre kitartóbb a banda” – interjú a Mozogj velünk – Göd erőnléti felelősével

Már nyolcadik éve dolgoztatják meg a gödieket a Mozogj velünk - Göd szervezői, trénerei. A kiserdőben, a Gödi SE sportpályájánál jönnek össze hetente három napon, de összesen 5 alkalommal, hiszen kedden és csütörtökön két foglalkozás is van.

Rezneki Zsuzsa kezdetektől fogva ott van a sportcsapattal. Edzőként szervez, de természetesen foglalkozásokat is tart. “Civilben” amúgy egy multinál dolgozik HR-esként, azaz példát mutat mindenkinek, hogy az íróasztaltól érdemes és muszáj is felállni, hetente akár többször is. Vele beszélgettünk.

2017 óta léteznek, mennyiben más a mostani társaság, mint 7 évvel ezelőtt?

Vannak, akik a kezdetek óta velünk tartanak, és természetesen vannak újak. Talán egyre többen jönnek a környező településekről, Dunakesziről is vannak átjáróink, annak ellenére, hogy ott is van hasonló rendezvény, de sződligeti és sződi tornázók is megtalálhatóak a csapatban. Talán egyre több a család, van, ahol a szülők és gyermekek együtt tornáznak.

Ön, ahogy olvastam, inkább a kondis dolgokért felelős, hogyan tudja a nagyon különböző szintű tornázó közönséget úgy megmozgatni, hogy mindenki elégedett legyen?

Próbál minden edző arra törekedni, hogy mindig legyen alternatíva, a nehezebb gyakorlatoknál több variációt bemutatni, így szabadon eldönthetik, hogy melyik változatát csinálják. Ugyanakkor valóban ez a nehézség, hiszen a nagyon edzett sem mehet úgy haza, hogy ez nem sokat ért, de a kevésbé edzettnek se legyen az az érzése, hogy “soha többet”. Emellett a gyakorlatok helyes kivitelezésére is nehéz ilyenkor hangsúlyt fektetni, de azt gondolom, hogy minden edzőkolléga felkészült ezekre a helyzetekre.

Néztem a csoport fotóit, van amikor 40-60 ember jön el, van amikor talán egy bő tucat, ez mitől függ?

A csoport fotói talán “csalókák”, a 17:30-as órákon vannak kevesebben, míg a 18:30-as alakformálókon rendszerint 40-60 fős a csapat. Ennek oka, hogy a 17:30-as órák más fókuszt kapnak, gerinctorna és eszközös (gymstick) órák vannak, ráadásnak ez még elég korai munkaidő szempontjából. A 18:30-as alakformáló órákat a kezdetektől csináljuk, így ezeket jobban ismerik, jobban megszokták, és így nagyobb tömeget mozgat meg.

Ilyen melegben még készülni is nehéz volt az önnel való beszélgetésre, nemhogy mozogni.

Minden csak nézőpont kérdése. Vannak, akik az otthoni “bambulást” választják, ugyanakkor vannak olyan edzőtermek, amik ilyenkor direkt infraórára hívják az embereket.

De a viccet félretéve, a legnagyobb hétköznapi hősök azok tornázók, akik rendületlenül jönnek, mert tudják, hogy az egészségük szempontjából nagyon jó lehetőség és még a napi stresszt is le tudják vezetni. Nem beszélve az utána érzett büszkeségről, ami talán ilyenkor duplán jelen van.

Továbbá ilyenkor, a hőségben a szúnyog is kevesebb, mindenben meg lehet találni, a pozitívumot.

Legyünk személyesebbek, azt a meleget hogyan lehet túlélni, miközben mozogni is akarunk, közhely, hogy igyunk, de pl., vizet, speckó italt, mennyit?

Igen, bár közhely, de valóban több ivó szünetet tartunk az órákon. Javasolt az izotóniás ital, de a víz is megfelelő, minimum fél liter egy átlagos órán el kell, hogy fogyjon, ilyen melegben talán közelít a literhez a mennyiség.

Kicsit elvonatkoztatva a mostani hőségtől, a nyitáskor Katus Attila volt itt, ebben a körben ő a sztár, mind a focistáknál Szoboszlai Dominik, azaz többen jönnek el, ha ő “vezényel”?

Igen, Gödön ez újdonság volt, hogy a helyi “sztáredzők” mellett egy országosan is elismert edző is jelen van, mindenképp több embert mozgatott meg,

nagyjából dupla annyian voltak,

mint egy “átlagos, esti” órán.

Előny vagy hátrány, hogy úgy tűnik, a sportos polgármester is mintha felkarolná, támogatná önöket, avagy minden segítség jól jön?

Sportszeretőknek határozottan előny. Minden támogatás jól jön, de nagyon örülünk, amikor az önkormányzat és a polgármesterünk mellénk áll, és tud erre is forrást és eszközt biztosítani, hiszen kezdetek óta egyre többen várják a rendezvényt. Nehéz volt az az év, amikor önerőből kellett biztosítani a feltételeket. Bár a helyi vállalkozók mellénk álltak, de hiába próbáljuk alacsony költségvetéssel, így is kb. félmilliós tételről van szó.

Akkor ez önöknek nem üzlet.

Mi a civil életben más munkahelyen vagy saját edzőteremben dolgozunk, vagy edzősködünk. Csak emiatt a rendezvény miatt állunk össze nyaranta, és a munkánkat adjuk, ez valóban inkább megszállottság mint üzlet, vagy promoció. Hálásak vagyunk, ha egy támogató háttér mellett tudunk a rendezvény fő fókuszára koncentrálni. Ugyanakkor had említsem meg a Gödi SE futball-szakosztályát, akik remekül karbantartott pályát, áramforrást és eszköz tárolási lehetőséget is biztosítanak, az ő segítségükre is nagy szükségünk van.

Mi lesz 7 év múlva, többen lesznek, vagy cserélődnek az emberek?

Azt gondolom, hogy évről-évre kitartóbb a banda, van olyan mag, amely tényleg mindig ott van, mellettük jönnek a „kipróbálók” is. Biztos vagyok benne, hogy 7 év múlva is lesznek ismerős arcok, de reméljük, hogy jó hírét viszik és egyre többen és többen leszünk, a focipályán még bőven van hely.

Lehet mozgásra nevelni a magyarokat, ezen belül is a gödieket?

Abszolút hiszek a mozgásra nevelésben, bár felnőtteket már nehezebb a helyes életmódra terelni, de az már egy lépés, ha lehetőséget biztosítunk erre, ezután csak saját magukkal kell megküzdeni, és most a meleggel, hogy éljenek ezzel az ingyenes programsorozattal. Aki korábban nem mozgott, általában kicsit félve megy be egy edzőterembe, vagy zavarban van egy zárt termes aerobic órán. Itt kipróbálhatja, beállhat a hátsó sorba, vagy minden kötöttség nélkül, ingyen nézheti meg, hogy miről is van szó a zárt termek falai mögött.

Meddig most ezen a nyáron?

Augusztus végéig. Mindenkit várunk sok szeretettel a még hátralévő órákon, és talán nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy ezeken felül egy záróalkalom is szervezés alatt áll. Talán oda is eljön egy neves sztárvendég.