Elhunyt a legszebb francia filmsztár

88 éves korában meghalt a színészlegenda.

88 éves korában elhunyt Alain Delon francia filmsztár – közölték vasárnap reggel a gyermekei. (MTI)

A hirado.hu azt írja, hogy a francia színészóriás „derűs álomba merült douchy-i otthonában, három gyermeke és szerettei körében” – áll gyermekei, Alain Fabien, Anouchka és Anthony közleményében.

Sztár születik

Delont az 1960-ban készült Ragyogó napfény című krimi tette nemzetközi sztárrá. A csábító gyilkos, az angyali külső mögött lakozó ördögi lélek megformálásával bizonyította, hogy nem csak sármos és szívdöglesztő, de valóban tehetséges színész is. Pályafutása alatt mintegy száz filmet forgatott, köztük klasszikussá vált alkotásokat, mint a Visconti rendezte Rocco és fivérei, A párduc (alakításáért Golden Globe-díjra jelölték), Michelangelo Antonioni Napfogyatkozása és legkedvesebb filmje, a Klein úr. Igazi műfaja a bűnügyi film (Zsaru, A zsaru szava, Ne ébreszd fel az alvó zsarut!) és a kalandfilm (A fekete tulipán, Kalandorok, Zorro) volt.

A szamuráj című filmjében teremtette meg a komor, hideg, hátborzongatóan nyugodt gyilkos figuráját.

Botrányok

Pályafutását botrányok szegélyezték: ült engedély nélküli fegyvertartásért, vádolták maffiakapcsolatokkal, a hatvanas évek végén testőre titokzatos halála sötét hátterű politikai bűnügy középpontjába állította. Magánélete miatt is sokszor került a lapok címoldalára. Romy Schneiderrel folytatott románca közben született fia a modell-énekesnő Nicótól, majd 1964-ben elvette Anthony nevű fiának anyját, Nathalie Delont, akitől aztán Mireille Darc kedvéért vált el. 1987-ben Svájcban telepedett le holland manöken feleségével (1999-ben svájci állampolgárságot is kapott), akitől két gyermeke született, de ez a kapcsolata 2001-ben ért véget.

Elismerések

Művészete elismeréseként 1990-ben megkapta a Becsületrendet, 1995-ben életművéért a Berlinale Arany Medve díját, s több nemzetközi filmfesztivál életműdíjával tüntették ki. 2019-ben Cannes-ban tiszteletbeli Arany Pálmával ismerték el hat évtizedes filmes munkásságát.

Alain Delon 2019-ben több alkalommal is agyvérzést kapott, azóta rossz egészségnek örvendett. Egyes források szerint a francia színész 2022-ben eutanáziát kért. „Egy bizonyos korban és pillanatban jogunk van ahhoz, hogy csendben, kórházi támogatás vagy életfenntartó berendezések nélkül távozzunk ebből a világból” – mondta Delon egy interjúban, még 2021-ben.

Januárban például arról számolt be a Blikk, hogy három gyereke nem tudott megegyezni arról, hogy ki kezelje beteg apjukat. Végül a bíróságnak kellett döntenie róla, akik gondnokság alá helyezték.

Fotó: Matt Hardy.