“Egy életen át kell játszani, és tudni kell megbocsájtani” – gödi interjú a magyar szwingkirállyal

Duplakoncertet adott Gájer Bálint Gödön a nőnap alkalmából. Akik eljöttek, virágot kaptak, több mint 300 hölgy kapcsolódhatott ki egy bő órára.

Két, teltházas koncertet adott a Huzella iskolában Gájer Bálint. A The Voice tehetségkutatóból megismert énekest két fellépése között kérdeztük nőkről, ünnepről, zenéről.

A hölgyeket minden nap tisztelni kell vagy jó, hogy még mindig ünnepeljük a nőnapot?

Természetesen minden nap tisztelni kell a nőket, amennyire lehet, amennyire engedik.

Van, aki nem engedi?

Figyeljünk inkább az ünnepekre, februárban volt Valentin-nap, májusban jön az anyák napja. Ezek mind fontos időpontok, amikor ünnepelhetjük őket. Ami fontos, hogy legyünk előzékenyek velük a hétköznapi rohanásban is.

Ha már rohanás, nem figyelünk egymásra?

Az biztos, hogy mindenkinek megvan a gondja, mondjuk munkahelyi és hazaérve egymásra zúdítjuk azokat, és akkor ez csattanhat, de ameddig meg tudunk egymásnak bocsájtani, addig rendben van a dolog.

Az első koncerten, hiszen délután 3-kor volt, inkább az idősek jöttek el meghallgatni téged, nekik másképpen kell énekelni.

Egy biztos, hogy a műfajom közelebb áll hozzájuk, azaz jobban ismerik a számok jelentős részét, de tartózkodóbbak. Ezzel semmi gond sincs. Örülök, ha a végére belejön a közönség, tapsoltak, mosolyogtak, sikerült közel kerülni hozzájuk.

De ez azt jelenti, hogy jobban kell rájuk figyeljél?

Nézd, nem véletlen, hogy inkább magyarul énekeltem a délutáni koncerten, ez a korosztály jobban szereti, jobban leköti őket a szöveg is, aranyosak voltak, jó volt nézni és én a közönségért vagyok. Michael Bublé is hasonlóan cselekszik: feldolgozások és néhány saját szám.

Mi történt a The Voice után? Mintha kerested volna az irányt?

Igen, volt Sting, kuplé, mindenféle, aztán úgy döntöttem, hogy nehezebbre, de olyanra váltok, amit én is szeretek. A swing mellett nem véletlen énekelek latinos dallamokat és popzenét is. Kedves, intellektuális, mosolygós dalokat szeretek előadni.

Megveszik ezt?

Azt hiszem, hogy igen, tavaly 170-nél több fellépésem volt. Nektek pedig köszönöm, hogy a 8 fős zenekarral jöhettem, velük minden jobban és szebben hangzik. Tényleg csak pici iróniával mondom, hogy ez egy nyugdíjas állás, hiszen a jó, igényes szwingre egy életen át van igény.

Viszont a szwingbe minden belefér, pontosabban talán még metált is lehet énekelni ebben a stílusban, jól látom?

Tervezek egy lemezt, amelyen Tankcsapda, Edda és hasonló számok is lesznek. Ezek azért jók, mert te is tudod dúdolni őket, vagy a koncerten együtt lehet énekelni azokat. Azonban, akik a karácsonyra készülnek, ők sem csalódhatnak bennem, akkorra jelenik meg 5. lemezem, és főleg a karácsonyhoz ad majd hangulatot.

Kellemetlen kérdés volna, ha azt kérdezném, hogy nem zavar a magyar Michael Bublé hasonlítás?

Ezen mosolygok, mert a tévében szinte mi adtuk a műsorvezető szájába ezt az összehasonlítást. Németh Lehet volt a magyar Frank Sinatra és imádták, szeretik az emberek az ilyen összehasonlításokat. Nekem pedig jó, mert így jobban belövik, hogy mit is kaphatnak tőlem, de imitátor sosem voltam.

Szórakoztatás, ennyi?

Igen, ez a műfaj erről szól: a közös éneklésről, olykor táncolásról, de nem könnyű műfaj, mert az embereket meg kell tudni mozgatni. Tudod, inkább ne legyen “nagy” slágerem, de hívjanak és az emberek között lehessek. Ez a fontos a mindennapok apró örömeiben.