Öt érem az Eszkimó-Indián Játékokról

Az előző hétvégén rendezték meg a Regionális Eszkimó-Indián Játékokat, ahol a Gödi SE kajakozói 5 érmet szereztek (2-1-2), Erdős Nóra és Fogas Lívia nyerni is tudtak. 26 gödi versenyző vett részt az új helyszínen, a Nőtincsi Szent István tó körül megrendezett versenyen az U10-12-es korosztályban.

Az Eszkimó-Indián Játékok egy összetett verseny, ahol a kajakozáson kívüli egyéb képességeket és készségeket is mér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (a 6 régió külön rendezi a 2 napos versenyét).

A fiatalok közül akik ezen a versenyen nem csak erőből, hanem technikából és állóképességből oldják meg a feladatokat, azok előkelő helyen végezhetnek a rangsorban.

Az is fontos, hogy a 4 feladat a kajakozáshoz szükséges alapképességekre épít, vagyis, aki jól teljesít, bizakodva tekinthet előre, ami a kajakozó pályafutását illeti.

Az U12-es korosztály számára azért is kiemelten fontos verseny az Eszkimó-Indián Játékok, mert a régiós válogatottság megszerzéséért egész évben folytatott küzdelem során 10 pontot kap mindenki, aki teljesíti a hétvégi versenyt.

A legtöbb korosztályban két futamot kellett rendezni a nagy érdeklődés miatt. 

A verseny

Első nap délután célba dobás (7 méterről egy 70 cm-es átmérőjű körbe kell betalálni kislabdával, 3 kísérlet van) és 30 mp alatti húzódzkodás a feladat, amelyeknél az elért eredményeket egy előre meghatározott rendszer alapján másodpercekre számolják át, majd másnap délelőtt hendikep rendszerben, a versenyzők között az első nap során kialakult különbségeknek megfelelően, egymás után indulnak a versenyzők előbb az 1.500 méteres futásra, majd beérkezés után azonnal kezdődik a 2000 méteres kajakozás. A célba érkezés sorrendje így egyben a verseny végeredményét is kiadja. Az elvet az öttusától vették át.

A nőtincsi horgásztó körül megrendezett versenyen szombat délután ugyan esős időjárás volt, estére azonban tökéletes körülmények alakultak ki, így semmi akadálya nem volt a közös programoknak. A két napos versennyel az MKKSZ azon célja is megvalósult, hogy sátrazás formájában minél többen maradjanak ott a helyszínen, ismerkedjenek egymással a versenyzők, szülők, edzők, és a közös programokon minél többen vegyenek részt. 

Eredményeink

I. hely

  • Erdős Nóra MK1 U12
  • Fogas Lívia MK1 U10

II. hely

  • Bor Lilien MK1 U12

III. hely

  • Kárász-Gyenge Veronika MK1 U12
  • Ilyés Vilmos MK1 U11

Következik az évad legerősebb versenye, a Magyar Kupa, amit idén újra Sukorón rendeznek (június 28-29). Ezen a héten a négyes régiós hajók gyakorló edzései is komoly szervezést igényelnek, hiszen fontos lenne minél több kilométert megtennie az alkalmi négyes egységeknek, mivel a hétvégi versenyen nagy presztízse lesz annak, kik tudnak erősebb egységeket kiállítani más régióknál.