Milyen játékos a gödi Szalai Attila, komoly elemzést közölt egy szaklap

A mérkőzésen nyújtott statisztikái alapján Szalai Attila jól teljesített a törökök ellen megnyert barátságos mérkőzésen. Ma Koszovó ellen hátszik a magyar labdarúgó-válogatott.

A mieink 1-0-s sikerével záruló magyar-török felkészülési mérkőzést elemezte az nb1.hu, pontosabban a gödi Szalai Attila teljesítményét vették górcső alá.

Az alapmegállapítás, hogy a fontosabb mutatói közül ugyanis alig akadt olyan, amelyben ne hozta volna a válogatottban nyújtott átlagát.

Szalai Attila 17/10-es mutatójával úgy hozta szinte kereken 59 százalékos párharchatékonyságát, hogy többet vívott meg, mint korábbi felnőtt válogatott meccsein átlagosan (14,16). Ha csak a védekező párharcokat nézzük, még jobb a mérlege. Nyolcból hatot nyert (75 százalék), vagyis többet és jobb eredménnyel vállalt mint szokott (6,09/meccs, illetve 66,8 százalék).

A Freiburg kölcsönjátékosa a levegőben is domináns jelenlétet tudott mutatni. Négy fejpárbajt vívott, hozva ezzel átlagát, ám mivel hármat megnyert, 60,6 százalékos átlagos hatékonyságát bőven felülmúlta. A mérkőzés során volt három megelőző szerelése is, ami viszont kevesebb a korábbiakban látottaknál (5,61/90 perc).

Még a szokottnál is pontosabb passzjáték

A gödi játékosnak Marco Rossi rendszerében a kezdetektől fogva meg van neki engedve, hogy hosszú indításokkal operáljon.

E téren megbízható mutatóit ezúttal is hozta, sőt, több ponton túl is szárnyalta. Az átlagos 65,52-nál többet (69) passzolt, 82,4 százalékos pontosságát ráadásul 61 sikeres átadással 88 százalékra emelte. A szokottnál eggyel kevesebb, kilenc hosszú passzt eresztett meg, ezek viszont az átlagos 49,7 százalék helyett 56 százalékban találtak társat.

Jó és rossz döntés

A szakmai elemzésben megemlítik, hogy a meccs elején Szalai egy török felpassz alkalmával későn választja a maradás és a kilépés közül utóbbit. A labdaátvételre így nem ér oda, a török játékos nyomás nélkül fordulhat meg, majd egy kényszerítővel Szalai helyén indul be a résbe. A társak segítsége megakadályozta, hogy ziccer alakuljon ki, a törökök második szándékból jutnak lövésig, ami kicsivel a kapufa mellé megy.

A második félidőben Szalai egy igen hasonló helyzetben volt bátrabb és határozottabb, amivel olyan támadást indított, amely komoly magyar gólszerzési eséllyel zárult. Kilépése ezúttal gyors és határozott, az ellenfél rossz labdaátvételét kihasználva azonnal lecsap.

Szerelésével ráadásul Szoboszlai Dominikhoz juttatja a labdát, aki egyből rá is gyorsít a török védelemre.

Marco Rossinak még három felkészülési találkozó áll rendelkezésére az Európa-bajnokságig. Ezalatt a bal lábas belső védő poszton ki kellene próbálnia Dárdai Mártont, és ott van még a Svájcban fejlődő Szalai Gábor is. Az viszont kétségtelen pozitívum, hogy Szalai Attila egy számára lélektanilag nagyon fontos mérkőzést jó teljesítménnyel tudott abszolválni.