Iskola, kátyúk, Samsung – közmeghallgatás a városházán

Interneten keresztül történt az idei gödi közmeghallgatás. Kammerer Zoltán válaszolt az előre feltett kérdésekre.

A közmeghallgatás elején a polgármester azzal indokolta az online formátumot, hogy így mindenki elmondhatja véleményét, kérdését. A közmeghallgatás amúgy itt nézheti vissza, érdemes eltekerni a 20. perchez.

A közmeghallgatást a Hello Göd a polgármester válaszai alapján foglalja össze. A kérdéseket amúgy anonim módon is fel lehetett tenni.

Samsung

Mindjárt az elején a Samsungról beszélt Kammerer Zoltán. Úgy fogalmazott, hogy álláspontja változatlan, “ha már itt van a gyár, akkor annak minden jogszabály be kell tartania”. Emlékeztetett arra is, hogy feljelentést tett “környezetkárosítás vagy rémhírterjesztés miatt. Megindokolta ezt a kettősséget: sajtóhírek szóltak arról, hogy polgármestersége előtt a gyár súlyos környezetkárosítást okozott, de ha ezek a hírek nem igazak, akkor ezek pánikkeltésre alkalmasak.” Nem az ő tisztje ezt eldönteni, a feljelentése alapján “a nyomozói eljárás folyamatban van”, más hivatalos tájékoztatást nem kapott. Emlékeztetett arra, hogy a kormánydöntés okán számos jogkört elvontak az önkormányzattól, példaként említette a bővítés kérdését is.

Végül egyértelműsítette, hogy ebben a kérdésben nem akar politizálni és kizárólag akkreditált mérésekre hagyatkoznak. Az első ilyen eredmény őszre várható, ami pl. a zajt illeti. A monitoring kutak telepítése zajlik. A szakértői anyagnak megfelelően hat helyszínen zajlik az ellenőrzőkutak létesítése, elkészültek a telepítésre vonatkozó tervek, folyik az engedélyeztetés. Megtörtént az a 20 feltáró vizsgálat, amely megállapította, hogy talajvízben nem található a sokat emlegetett NMP-oldószer.

Szúnyogkérdés

Biológiai gyérítés csak tavasszal lehet. Tanulmányozzák a lehetőségeket. “Célunk egy olyan rendszer kialakítása, amely úgy tud hatékonyan működni, hogy a legkevésbé terheli a környezetet.”

József Attila Művelődési Ház

Távozik Szabó Zsuzsa igazgató, köszönik az eddigi munkáját. Új koncepció mentén üzemeltetik majd.

Golfpálya

“Ameddig én vagyok a polgármester lehet kutyát sétáltatni itt, és nem akarjuk eladni” – fogalmazott.

Egyéni kérdések (nem az összes, ajánljuk a videót)

Kishajó-kikötő Gödön – Ez állami kérdés, de nyitott rá. “Ha sokan várják a megoldást, akkor megvizsgáljuk a kikötő létrehozásának lehetőségét”.

Iskolai étkezési díjak – Nem fognak kéthavi csekket kiküldeni. (Erről a Hello Gödön már írtunk.) Elismerte, hogy rosszul kommunikáltak.

Felsőgödi állomás környéki italozás – Alsógödön is történik ilyen, MÁV-terület, az önkormányzati rendészek be sem mehetnének ide. Sajnálja a helyzetet.

Különleges gazdasági övezet hírei – A polgármester szerint minden hivatalos közleményt, dokumentumot feltesznek a város honlapjára.

Duna út felújítása – Állami tulajdon, Magyar Közút feladata. Az Ady Endre út is szóba került, itt az engedélyeztetési tervek lejártak, most ezeket frissítik fel. Folyamatban van.

Nemeskéri út terhelhetősége, teherautók – Felülvizsgálják az út terhelhetőségét, súlykorlátozás is elrendelhető lesz az M2-es lehajtó (Topolyás dűlő) megépítése után. A célforgalom kizárásáról is szó lehet.

Nemeskéri út gyorshajtói – “Megvizsgáljuk a lehetőségeket a gyorshajtások megszüntetésére.”

Bicikliutak – Felülvizsgálat időszerű, megteszik az észak-déli útirány mellett a kelet-nyugatira is.

Nemeskéri út kátyúi – Két napja indult a munka, az iskolakezdés előtt befejezik.

Samsung fényterhelése – Az épület megvilágításának előírása az önkormányzat számára nem ismert. “Nem tudjuk” – mondta a polgármester.

Új, 24 tantermes iskola, és a Huzella felsőtagozat – Kormányzati feladat az első, de felfüggesztették. A második kérdésében, piarista szakközépről annyit, hogy a felújítására megvan a pénz, de még csak az adás-vételi szerződés megkötése zajlik. A város készen áll, hogy ide költözzön a Huzella iskola felsőtagozata, de ehhez még munka kell.

Menetrendek – Augusztus 31-ig kikerülnek.