Holland foci Gödön, egy tábor, ahol a kéz is szerepet kap

Különleges focitanfolyamot hirdet egy holland edző Gödre. Március 23-án lesz a bemutató-foglalkozás. Mi a holland foci titka - ennek próbáltunk utánajárni Walter Gorennél.

Annyit tudni érdemes Walter Groenről, hogy 6 évig magyar profi csapatoknál dolgozott. Úgy látja, hogy Magyarországon túlságosan is eredménycentrikusan foglalkoznak a fiatalokkal, ezért ajánlja különleges foglalkozásait, immáron Gödön is.

A holland szakembernek a Hello Göd több kérdést is feltett.

Mennyiben más, vagy miért “holland” ez a focitábor?

A labdarúgás oktatásának első lépése az örömteli hangulat megteremtése kell legyen, ahol a játékosokat nagyon sok pozitív inger éri, kihívásokat oldanak meg, és maximum azért szomorkodnak, mert az edzés “már” véget is ért. A hat év alatt, amelyet a magyar profi labdarúgóklubokban töltöttem, azt tapasztalatam, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk azt, amit az edző (és az MLSZ oktató) mond, és

gyakran fontosabb a mérkőzések megnyerése, mint a tanulás, ami nem előnyös a játékos számára.

Az edzők egy olyan programot vezetnek, amit a klubjuk előír és a program a legfontosabb. Nincs hely a gyerekek egyéni igényeinek figyelembevételére.

Hollandiában más a helyzet? Honnan jött Johann Cruyff vagy Arjen Robben?

A holland stílusú labdarúgó-oktatás inkább személyre szabott, az egyéni játékosok igényeinek jobban megfelelő, figyelembe véve életkorukat, életkori jellemzőiket és (jelenlegi) szintjüket. A holland stílusú labdarúgó oktatási program arra összpontosít, hogy kialakítsa a játék intelligenciát, így a játékosok képesek megfelelő döntéseket hozni és végrehajtani a meccs adott helyzetében. Ez azt jelenti, hogy jelentős figyelmet fordítanak a játék olvasására és a helyes döntések meghozatalára a játékban az edző segítsége nélkül.

Manapság már a lányokban is érdemes gondolkodni, nálatok is koedukált a tábor?

Nálunk természetes, hogy a foglalkozások fiúknak és lányoknak szólnak, 5 és 12 év közötti korosztálynak.

A focihoz nálunk minden apuka ért, de milyen szakmai titkot árulhatsz el nekik, mint kap a gyereke, ha esetleg titeket választ?

A pályán főként egyénileg dolgozunk a labdával. 700-1000 érintés sem ritka egy foglalkozáson. A legtöbb magyar edzésen 250 érintés vant. Több olyan gyakorlat lesz, ahol a játékosok nemcsak a lábukat, de a kezüket is kell használják.

Minek, hiszen fociról van szó?

Ezek a kombinációk növelik az agy tevékenységét, új idegi pályákat hozva létre. Segít a játékosnak gyorsabban gondolkodni és jobb döntéseket hozni. A minőség garantálása érdekében a teljes csoportot maximálisan 10 gyerekre korlátozzuk. Kisebb csoportokban dolgozunk, ahol az egyéni játékosok ideiglenes csapatkapitányként viselkedhetnek és egyidejűleg fejleszthetik vezetői készségeiket. A csapatmunkára, kedvességre és barátságosságra összpontosítunk, magyarán egy kis társadalmi nevelést is kapnak a srácok, ez a “holland módszer”.

Milyen nyelven, hiszen egy kicsit te is beszélsz magyarul, nem titok, évek óta itt éltek feleségeddel Gödön.

Az összes foglalkozást angolul tartjuk, de szükség esetén magyar támogatás is elérhető lesz.

Nálunk most kihagyhatatlan a következő kérdés, hiszen a fiatal focisták Szoboszlai Dominik bűvkörében élnek. Milyen játékosnak tartod?

Személyesen nem ismerem Szoboszlai Dominikot, de nagyon magabiztosnak tűnik, ami nagyon fontos az élsportban. Legnagyobb előnye az, hogy a pályán nagyon kiszámíthatatlan tud lenni, mert nagyon jól figyeli a pályát, olvassa a játékot, míg technikai képességei lehetővé teszik, hogy amit kigondolt a fejében, azt a lábával meg tudja valósítani. Remek a védekezése is, de láthatóan támadni szeret, és abban nagyon jó. Szakmailag az az érdekes benne, hogy amikor egy-egyben van a védőjével, akkor sok opciója van, mert képes rá. Passz, csel, lövés – mindent tud. Mivel még nagyon fiatal, biztos vagyok benne, hogy klubja és válogatottja évekig profitálni fog az ő tulajdonságaiból.

Jelentkezés