Fényképezett szavazólap, lejárt igazolvány, egérfüles karika – a szavazás buktatói

Június 9-én, vasárnap reggel hattól 19 óráig, közös eljárásban választjuk meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit.

Kampányolás

Nincs kampánycsend, azonban nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján a szavazóhelyiségben, a szavazóhelyiséget magában foglaló épületben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belüli közterületen.

A szavazás napján választási gyűlés sem tartható, illetve politikai reklámot sem lehet közzétenni.

Mi legyen nálunk?

A szavazóhelyiségben az a választópolgár voksolhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét (lakcímkártyával). A lejárt okmányok nem érvényesek.

Kormányablak

A kijelölt kormányablakok ügyeletet tartanak: június 8-án (szombaton) 8.00 és 16.00 óra között, továbbá június 9-én (vasárnap) 7.00 és 19.00 óra között.

Így szavazhat

A lebélyegzett szavazólapok átvételét a névjegyzék aláírásával igazoljuk. A voksoló a szavazófülkében vagy azon kívül is kitöltheti a szavazólapot, ám a szavazóhelyiségben tartózkodása alatt semmivel nem lehet zavarni, de ő sem készíthet felvételt a szavazásáról.

A szavazólapot borítékba helyezve vagy anélkül is az urnába dobhatjuk, a szavazólap érvényességét ez nem érinti.

Egy választópolgár rontás miatt szavazólapfajtánként egyszer kérhet új szavazólapot.

Érvényes voks

Érvényesen szavazni a jelölt neve, illetve lista neve melletti/feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (x vagy +).

A szavazat érvényességét– ha az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelel – nem érinti, ha például a lapon bármilyen megjegyzést tettek, vagy nevet írtak hozzá. A szavazatok számolásakor figyelembe szokták venni az “egyértelmű választói akarat elvét”. Ennek ellenére nem ajánljuk, hogy a kört kiszínezzük, hogy rajzzal díszítsük.