Eltemették Jelenits Istvánt

Rendtársai, barátai, tanítványai, tanártársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Jelenits István piarista szerzetest Budapesten, a Fiumei úti sírkertben kedden.

A Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas teológust, nyugalmazott gimnáziumi, főiskolai és egyetemi tanárt a piarista rend sírboltjában helyezték örök nyugalomra. Sulyok Tamás köztársasági elnök búcsúbeszédében “Magyarország nevében” hálát adott Jelenits István életéért és azért a “nyíltszívű és magabiztos reménnyel felvértezett szellemiségért, amely sugárzott belőle”.

Sulyok Tamás kitért arra is: a rendszerváltás idején Jelenits István piarista tartományfőnökként meghatározó szerepet vitt abban, hogy a régi piarista iskolákat újraindítsák, hogy a “kereszténység visszataláljon egykori iskoláikba”.

Gödön is így tett.

1991-ben nyílt meg Jelenits István, akkori tartományfőnök kezdeményezésére a szakképzőjük Wigner Jenő családjának egykori Duna-parti villájában, hogy ott építőipari szakembereket képző iskolát szervezzenek.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök Jelenits István alakját felidézve elmondta: valóban könyvek között élt, a szobája, sőt két fürdőszobája közül az egyik kádja is tele volt könyvvel. De mindig megtalálta a keresett könyvet, vagy ha nem, tudta, honnan kaphatja meg – tette hozzá, megjegyezve, hogy tőle háromszor kérte és kapta meg a II. vatikáni zsinat dokumentumai című kötetet. Zsódi Viktor megindítónak és példaszerűnek nevezte, ahogy Jelenits tanár úr a betegségét elfogadta. Istenkapcsolatáról szóló sorait idézte: “tudom, hogy ő eszelte ki, hogy így vagyok, nem büntetésként, nem próbatételként. Isten úgy látja, hogy megértem erre. Ezzel taníthat engem is, meg a környezetemet is”.

Jelenits István szeptember 26-án hunyt el életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében – számolt be az MTI.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán