“Az éremtáblázaton elfoglalt helyzetünk hízelgő” – edzői értékelés a Magyar Kupa után

Sukorón, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián rendezték meg az év legerősebb versenyét, a regionális Akadémiai versenyrendszer országos döntőjét, a Magyar Kupát.

Az U10-U18 közötti korosztályok versenyére 80 egyesület 1140 versenyzője nevezett, a Gödi SE Kajak-Kenu szakosztálya 33 fővel érkezett a helyszínre, ami kifejezetten magas létszám az elmúlt évekhez képest. Az összesített éremtáblázaton óriási meglepetésre a 3. helyen végzett a Gödi SE (7-4-1), ami páratlanul nagy siker. Erdős Nóra és Kovács Merse 2-2 aranyérmet nyertek, ők lettek a legsikeresebb gödi kajakosok a regattán.

A helyezésekért folytatott hatalmas csatát nagyon jól illusztrálja, hogy 31 egyesület nyert aranyérmet, és 49 egyesület legalább 1 érmet – áll a Gödi SE-től kapott értékelésben.

Ha csak a kajakozókat nézzük (nálunk nincs kenu), akkor a Gödi SE az éremtáblázat 2. helyén lenne, és csak a KSI végezne előtte 1 aranyéremnyi különbséggel.

Mindez azért érdekes összevetés, mert a Magyar Kupa Döntőjének a lebonyolítása egyedülálló. Az országos bajnoksággal ellentétben, ahol minden egységet csak saját egyesületi tagokból lehet összeállítani, a Magyar Kupán az adott régión belüli versenyzők összeülhetnek a páros illetve a négyes hajókba, vagyis az egyesületeknek elemi érdeke, hogy a régión belül a legerősebb egységeket állítsák össze, akár még úgyis, hogy egy négyes hajóban minden beülőben más egyesület versenyzője evez.

Mivel mind a hat régióban ezek a válogatási elvek, így erősebb mezőny jönk össze, mint az országos bajnokságon.

A Gödi SE 7 aranyérme, illetve 12 megszerzett érme azért is értékes mert minden egységbe a régió legjobbjai kerültek, és mivel Gödön szinte minden csapathajóhoz minőségi ember állt rendelkezésre, ezért

a régió edzői szívesen beválogatták a gödi fiatalokat,

akik kiválóan szerepeltek.

Sinkó László (Simi) összegzése:

Nagyon elégedett vagyok a teljesítményekkel és a hozzáállással. Az éremtáblázaton elfoglalt helyzetünk hízelgő, azonban a megfelelő helyen kell kezelnünk mindezt. Látszik, hogy jó gyerekanyag van a kezünkben, a gödi kajakosok kapósak voltak a páros és négyes egységek összeállításánál, ami annak a munkának a gyümölcse, amit Árkosi Gábor kollégámmal együtt elvégeztünk a gyerekekkel közösen. Ez a hétvége az extrém hőség miatt is nagyon nehéz volt, a szülők támogatása a helyszínen nélkülözhetetlen volt a csapat eredményessége szempontjából, köszönettel tartozunk nekik is.

Erdős Nóri illetve Kovács Merse 2-2 aranyérmet nyertek,

kiváló egységekben voltak meghatározó tagok, jó volt látni őket versenyezni, és az örömüket is a versenyeik után. Emma is nyerni tudott a négyes hajóban, aminek azért is örültem, mert kicsit zaklatott időszakon van túl, ami az egyéni versenyén nyomot hagyott, de a motivációja a helyén volt, és bizonyította, hogy meghatározó versenyző az U14-esek között. Berencsi Boldizsár volt a csapat egyedüli egyéni dobogós helyezettje (ezüstérmet nyert), az MK4-esekkel szerzett 2. helyezésével együtt nagyszerű hétvégét zárt.

Most edzések jönnek, majd 2 hét múlva Szolnokra utazunk a Pest megyei bajnokságra, amiről majd az országos bajnokságra lehet kvalifikálni. Július 20-tól egy hét edzőtábor következik Faddon, majd az ob, augusztus első hétvégéjén.

Németh István (Putyu) az alábbiakat emelte ki:

4 versenyzővel vettünk részt a Magyar Kupán, akik egyesben és más egyesületek versenyzőivel kiegészülve mentek páros és csapat hajókban. Minden éremből nyertünk egyet, Varga Zalán K4-es egységben szerzett első helyet (egyéniben 1000 m-en 4. helyen végzett, csakúgy, mint tavaly), Stampf Bence K4-ben ezüst, K2-ben pedig bronzérmet szerzett, nagyon jó teljesítménnyel rukkolt elő. Káplár Zille és Rózsa Julcsi egy K4-es hajóban végeztek a 6. helyen. Elégedett vagyok a küzdelemmel és a legtöbb esetben a helyezésekkel is.

Pélyi Dávid megállapításai:

A csapathajókon volt a fókusz most is, mint ahogy az országos bajnokságra is ezt tartjuk szem előtt, és a várakozásokat sikerült igazolni, elégedett vagyok a versenyzőim teljesítményével. Varga Szonja négyes hajóban tudott nyerni, Mészáros-Komáromy Örs pedig ugyancsak négyes hajóban ezüstérmet szerzett. Negyedik és hatodik helyezéseink voltak még, így szinte minden tanítványom szerzett érmet, ami minden gyermek számára nagy elismerés és motiváció forrás.

Eredményeink:

I. hely

  • Kovács Merse – Bakró Márton (BKV) – Csereklye Dávid (Váci Karakán) – Ódor Benedek (Vitalitás) MK4 U12 2000 m
  • Nagy Elina (KSI) – Erdős Nóra MK2 U12 2000 m
  • Gyarmati Levente (KSI )- Takáts Áron (INTER-ÉPFU AVSE) – Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi) – Varga Zalán K4 U15-U16 500 m
  • Kovács Diána (KSI) – Agócs Petra (KSI) – Gerbacsich Panna (Honvéd) – Varga Szonja MK4 U10-U11 2000 m
  • Makara Zorka (Váci Kajak) – Nagy Elina (KSI) – Vujevich Tamara (Honvéd) – Erdős Nóra MK4 U12 2000 m
  • Kovács Merse – Bakró Márton (BKV) MK2 U12 2000 m
  • Németh Panni (Honvéd) – Tölgyesi Luca (Honvéd) – Vujevich Fruzsina (Honvéd) – Kramer-Boga Emma K4 U13-U14 500 m

II. hely

  • Katona Nándor (Váci Karakán) – Ángyás Vince (KSI) – Hegedűs Gergely (Vác Kajak SE) – Mészáros-Komáromy Örs MK4 U10 2000 m
  • Berencsi Boldizsár MK1 U13 2000 m
  • Tiba Huba (Váci Karakán) – Kovács Levente (Váci Kajak) – Szabó Balázs – Berencsi Boldizsár MK4 U13 2000 m
  • Demeter Ákos (Váci Karakán) – Lascsik Zente (Váci Karakán) – Madár Bendegúz (Váci Kajak) – Stampf Bence K4 U13-U14 500 m

III. hely

  • Madár Bendegúz (Váci Kajak) – Stampf Bence K2 U13-U14 500 m