A vízügy és a polgármester is kér a Dunakanyarban élőktől valamit

Nincs szükség Gödön további önkéntesekre, a vízügy ura helyzetnek, de segíteni más helyeken lehet, sőt homozsákot is bárki kérhet.

Megfeszített munka folyik a Dunakanyar-menti önkormányzatok védekezési területein is, ahol várhatóan még két napig emelkedik a vízszint. Az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat – töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket -, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását – írja közleményében a vízügy.

Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a gátak máris hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz.

Minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket.

Mindannyiunk érdekében arra kérjük a lakosságot, hogy ne legyenek „katasztrófaturisták”, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni, ne akadályozzák a védekezők munkáját!

Hasonlót írt közösségi oldalán a gödi polgármester is. Kammerer Zoltán úgy fogalmazott, hogy a 0627530619-es telefonszámon bármikor lehet homokzsákot igényelni vízkárvédekezésre, az árhullám végéig a gödi TESZ éjjel-nappal hívható ügyeletet ad!

A vízüggyel egyeztetve arra kérem önöket, hogy ne menjenek a gátra nézelődni, sétálni, kerékpározni, mert fizikailag hátráltatják a szakemberek munkáját – tette még hozzá posztjában.

Bármilyen ennek ellentmondó híreszteléssel szemben a védekezésnek ebben a szakaszában nincs szükség további önkéntes munkára a gödi gátaknál.

Úgy tudjuk, hogy a Regős utcai idősek otthonánál kértek segítséget, odaküldtek zsákokat, homokot és önkénteseket is, akik egy óra alatt végeztek a munkával, de azért itt inkább elővigyázatosságról volt szó.