A gödi Búzaszem iskola beleállt a mobiltelefon-vitába

A gödi Búzaszem iskola kiáll amellett, hogy az iskolai órákon nincs mobilozás. Mindezt annak apropóján is közölték közösségi oldalukon, hogy egy budapesti gimnázium igazgatóját felmentették mobilügyben.

Hat évvel ezelőtt kötöttünk szövetséget a szülőkkel arra, hogy nemcsak az iskolában nincs okostelefon, tablet, személyes képernyő, digitális játék, közösségi oldal a gyerekek életében nyolcadik osztály első félév végéig, hanem otthon sem – írja a közösségi oldalán a Búzaszem iskola.

Hat év telt el azóta és most hetedik osztályba jönnek azok a gyerekek, akiknek szüleivel a megállapodást először megkötöttünk -emlékeztetnek

Úgy látják, a személyes képernyő mentesség az értelmi és érzelmi intelligencia, a kapcsolati háló kialakulásának, a mentálisan is egészséges nemzedék nevelésének fontos feltétele. A képernyőre nincs szüksége a gyermeknek, s az a gyermek, akinek hagyományos készségeit a hagyományos módon fejlesztik, még a digitális világban is jobb lesz, mint azok, akikre túl hamar engedték rá a személyes képernyőket.

Mindez azért érdekes, mert a Belügyminisztérium szerdán azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Azt írták a közleményükben, hogy “egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

A budapesti Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete augusztus 19-én az okoseszközök használatának iskolai korlátozásáról megjelent rendelet kapcsán az intézmény honlapján azt írta a szülőknek és a diákoknak: “szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás.”