15 érem, közte két arany a gödi kajakozóknak az országos bajnokságról

Augusztus 2-4. között Szegeden rendezték meg a 10-14 éves korosztály Országos Bajnokságát a SUP ob-vel együtt, ahová 63 gödi kajakozót nevezett a Gödi SE. 91 egyesület képviseltette magát, közel 1900 résztvevővel.

Fiatal kajakozóink két bajnoki címet és 15 érmet szereztek (2-4-9), az éremtáblázaton a 18. helyen végeztek, de hangsúlyozni kell, hogy ebben a SUP verseny eredményei is benne voltak, a kenu szakággal együtt.

A 15 érem kiemelkedő teljesítmény, közel duplája a 2023-as eredményeknek (akkor 9 érem született, 3-2-4), és ha a SUP-os eredményeket kivesszük a listából, akkor a gödi fiúk az éremtáblázat 5. helyén (2-3-3), a lányok pedig a 14. helyen végeztek (0-1-6). A megszerzett 7 éremnél többet azonban egyetlen top utánpótlás nevelő klub lányai sem gyűjtöttek (KSI, Kovács Katalin Akadémia, Szeged, Honvéd, UTE), pont hetet is csak a KSI és a Kovács Katalin Akadémia.

Sinkó László (Simi) értékelése:

„Kifejezetten sikeres szereplésen vagyunk túl, megőriztük a helyünket a legjobb utánpótlás nevelő klubok között, ami az előzetes versenyek alapján várható volt, természetesen mindezt érmekre, helyezésekre is kellett váltani. Mindössze amiatt fáj a szívem, hogy szinte mindenki érintett volt valamilyen problémával, és az idei teljesítmények alapján nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy emiatt további érmek megszerzésétől estünk el.

A legnagyobb várakozás az volt bennem, hogy az elvégzett munkát tovább tudjuk-e vinni a válogatottságba, annak a megszerzésébe. Ezt úgy kell érteni, hogy az elmúlt 3 évben, amióta ez a rendszer lépett életbe, az U12-es és U13-as korosztályban nagyon sok régiós válogatott versenyzőnk volt (ők a meghatározott versenyeken pontokat gyűjtenek és ez alapján lesznek régiós kiemelt versenyzők), U14-ben ezt egy nagy ugrás követi, mert csak az országos bajnokság 1-3. helyezettje lesz U15-ben válogatott.

Kramer-Boga Emma mindkét egyéni versenyében bronzérmes lett, fantasztikusan teljesített egész hétvégén a csapathajókban is, méltán lesz válogatott jövőre is, a korosztálya kiemelkedő versenyzője.

Kiemelném az U13-as 1000 méteres MK4-es hajónkat, amely zsinórban harmadik éve nyeri ezt a versenyszámot, nagyon egyben vannak a fiúk és jó irányban adódik össze a tudásuk (Slezsák Tamás, Kovács Bozsidár, Szabó Balázs, Berencsi Boldizsár).

Az U14-es korosztály elképesztően erős, de amit tudtunk, azért megfogtunk – fogalmazott az edző.

K4-ben a hosszabbik távot megnyertük, a rövidebben 2. helyen végeztünk, Stampf Bence egyéniben is mindkét távon a legjobbak között végzett.

Ezüstérmet szerzett az Andor Lilla, Imrik Boglárka, Megyeri Máté, Zahorecz Zalán MK4 Mix U13 1000 m-es egységünk is, a pályabíró döntése alapján azonban őket kizárták a versenyből az 5 méteres sávban való haladás megsértése miatt. Ezzel sem a versenybizottság, sem az edzők, sem a Gyulay Zsolt régió szakmai irányítása nem értett egyet, sajnos a pályabíró döntését megfellebbezni nem lehetett a szabályok szerint. Az erős oldalszél nagyon sok nehézséget okozott több egységnek is, a fiatalok még nehezebben tartják az irányt ilyen szélsőséges körülmények között, és pedagógiai értelemben ez egy nagyon szigorú büntetés volt a gyerek korcsoportban, ami sok fájdalmat és könnyet okozott az érintett gyerekeknek és szülőknek is. A teljesítményük számomra ugyanúgy elismerésre méltó, ezüstérmesként tekintek mindannyiukra.”

Pélyi Dávid összefoglalója:

„Egész évben a páros és négyes egységeket építgettük, hogy az országos bajnokságon jól szerepeljünk, és az elért eredményekkel maximálisan elégedett vagyok. Varga Szonja 5., Fogas Lívia 8. lett az egyéni versenyen, a többiek mind páros és csapathajókban versenyeztek.

Imrik Maja és Bohus-Magyar Zselyke párosban lett 3. helyezett, az U11-es fiú 2000 méteres csapatunk pedig egy nagyon értékes 2. helyezést szerzett. Az 1000 méteres távokon már csak négyes hajók indultak, a fiatalabbakból álló egységeink egyfajta erőpróbaként tekintettek ezekre a futamokra és értékes helyezéseket szereztek. Varga Szonját felneveztük az U12-es gödi egységbe, ők ezüstérmet nyertek, az U10-U11-es lány csapat pedig 3. helyen végzett.

Nagyon köszönöm a szülői közösségnek mind Szegeden, mind az egész évben nyújtott fizikai és érzelmi támogatását, ők is nagyon fontos részei a csapat sikereinek.”

Eredményeink:

I. hely

  • Kecskés Csaba – Garamszegi Ákos – Czirbus Máté – Nagy Nimród K4 U13-U14 2000 méter
  • Berencsi Boldizsár – Szabó Balázs – Kovács Bozsidár – Slezsák Tamás MK4 U13 1000 méter

II. hely

  • Stampf Bence – Czirbus Máté – Kecskés Csaba – Nagy Nimród K4 U13-U14 1000 méter
  • Slezsák Zsombor – Mlinszky Máté – Ilyés Vilmos – Stampf Dániel MK4 U11 2000 méter
  • Kovács Merse – Farkas Márton – Kotta Krisztián – Tubak Nimród MK4 U12 1000 méter
  • Bor Lilien – Kárász-Gyenge Veronika – Varga Szonja – Erdős Nóra MK4 U12 1000 méter

III. hely

  • Gyöngyössy Márk K1 U13-U14 2000 méter
  • Andor Lilla K1 U13-U14 2000 méter
  • Kramer-Boga Emma K1 U14 1000 méter
  • Kramer-Boga Emma K1 U14 2000 méter
  • Erdős Nóra MK1 U12 2000 méter
  • Imrik Maja – Bohus-Magyar Zselyke MK2 U11 2000 méter
  • Slezsák Tamás – Benk Lóránd – Kovács Bozsidár – Kemény Kristóf MK4 U13 2000 méter
  • Timár Huba – Kemény Kristóf – Mészáros-Komáromy Csanád – Benk Lóránd MK4 U13 1000 méter
  • Imrik Maja – Kovácsik Abigél – Nagy Mikolt – Bohus-Magyar Zselyke MK4 U10-U11 1000 méter.